Türk mutfağı, zengin çeşitliliğiyle her bölgesinde bizlere eşsiz lezzetler sunar. Bu lezzetlerden biri de Edirne Tava Ciğeri’dir. Edirne, kültür ve tarihiyle harmanlanmış bir şehir olamanın yanı sıra, damak tadına da hitap eden bu eşsiz yemeğiyle tanınır. Edirne mutfağının en bilinen ve en sevilen lezzetlerinden biride Edirne Tava Ciğeridir. İçinde piştiği derince sini şeklindeki tavadan dolayı bu ismi almıştır. Ciğerin inececik, kağıt gibi doğranmasından dolayı Yaprak Ciğeri adıyla da bilinir. Bu lezzet Türkiye lezzet haritasına Edirne’den imzalanmış olup, sembolik bir kent festivaline de adını vermiştir. Edirne Tava Ciğeri, özellikle ciğer severlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Tava Ciğerin Edirne’ye has olan bu şekli, ince doğranmış dana ciğeri, baharatlar, un ve yağ ile hazırlanır. Bu malzemeler ustaca karıştırılır ve tava içerisinde kızartılır. Sonuç olarak, dışı çıtır ve içi ise pamuk gibi yumuşacık lezzet dolu sembolik bir yemektir. Edirne Tava Ciğeri, Edirne coğrafyasında yetiştirilmiş dana cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer ve yine aynı coğrafyaya ait buğday unu ile ayçiçek yağı kullanılarak yapılan, malzeme seçimi, hazıralnış, pişiriliş ve servisi mahirlik gerektiren yöresel bir lezzet olup, servisinde işe yine Edirne mahsülü, doğal yoldan özel kurutulmuş ve kızartırılmış kırmızı biber kullanılmaktadır. Bu lezzetin sırrı, kullanılan baharatlarda ve doğru pişirme tekniğindedir. Tariften dışarı çıkılmayarak yapılan meşhur Edirne Tava Ciğeri, her lokmasında damaklardan silinmeyek o eşsiz tadı sunar. Aynı zamanda bu lezzet, Edirne’nin üç kuşaktır önde gelen ve kentin popüler restoranlarından biri olan Köfteci Osman öncülük eder.

Edirne Tava Ciğeri ile Beraber Giden Lezzetler

Edirne Tava Ciğeri, genellikle beraberinde çeşitli yeşillikler, domates ve limon dilimleri iler bu lezzeti tatmaya Köfteci Osman’a gelenlere servis edilir. Bu taze garnitürler, Tava Ciğeri’nin tadını daha da üstlere çıkartır. Edirne Tava Ciğeri, adından da anlaşılacağı üzere tavada pişirilmektedir fakat tavası alüminyumdan ve özeldir. Tavanın özelliği, yağın çok hızlı kızabilmesi için yaklaşık 1 mm gibi bir incelikte olmasıdır. Edirne Tava Ciğeri’nin tadına bakmak için Edirne’yi ziyaret etmek, aynı zamadan bu şehrin kültür ve tarihi’nin muhteşemliğinide keşfetmek anlamına gelir. Tarihi Camiileri, Köprüleri ve çarşılarıyla ün salmış olan Edirne, aynı zamadbda bu muhteşem yemek için Köfteci Osman sayesinde mükemmel bir mekan sunar. Tava Ciğeri’nin Hazırlanışı: Tava ciğeri hazırlamak üzere seçilecek ciğerin süt danasından alınması tavsiye edilir. Sinirleri alınan, ciğeri çevreleyen zarın etini zedelemeden çıkarılması gerekir. Yumuşak dokulu ciğerin ince yaprak şeklinde doğranması için bıçağın çok iyi bileylenmiş olması gerekir. Aksi halde tek hamlede ince dilimler kesmek mümkün olmaz

. Bu işlemi kasabınıza yaptırabileceğiniz gibi ev ortamında yapmak isteyenler için şöyle bir uygulama tavsiye edilebilir: Ciğerinizi kasabınıza sinir ve zarından ayırttıktan sonra evde soğuk su içerisinde kanını salması için 1-2 saat bekletin. Bunun için buzlu su da kullanabilirsiniz. Süzdürüp kurulattığınız ciğeri buzdolabının buzluk kısmında dondurup sertleşmesini sağlayın. Ciğer tava hazırlamazdan evvel buzluktan çıkartıp ince yaprak dilimler halinde kesin. Tavaya koyacağınız yağın bol olması, iyice kızmış olması, un ile çok fazla bulanmamış olması gerekir. Hazırlayacağınız yaprak ciğerler tavaya tepleme koyulmaz. Böylece birbirine yapışmasının önüne geçilir. Porsiyonluk miktarlarda tavaya alınan ciğerler sürekli ters yüz edilir ve zaman zaman üzerlerine tavadaki yağdan kaşıkla gezdirilir. Birkaç dakika kızgın yağda çevrildikten sonra fazla yağları süzülüp servis tabağına alınır

. Güneşte kurutulup kızarması sağlanmış acı sivri biberler, temiz bir yağda birkaç dakika kavrulup servis tabağına ilave edilir. Edirne tava ciğerinin beraberinde fasulye piyazı, sumakla tatlandırılmış piyazlık doğranmış soğan, Trakya’ya özgü sirkeli domates sosu veya koyun yoğurdu tavsiye edilir. Malzemeler : 500 gr dana ciğeri ( süt danası ) Bolca sıvı yağ Un / Tuz Hazırlanışı : Ciğeri yukarıda bahsettiğimiz gibi yahut kasabınıza temizletip, parmak gibi şeritler halinde ve yaprak yaprak dilimletin. Üzerine parmak uçlarınızla bir fiske tuz gezdirin. Porsiyonluk miktarlarda ciğeri bolca un içerisinde unlayın. Fazla unları silkeleyip, tavada kızmış olan bolca yağa atın. Ara ara delikli kepçe ile yağda ters yüz edin veya ciğerlerin üzerine tavadaki kızgın yağdan attırın.

Çok kurumasına müsade etmeden ciğerlerinizi kızgın yağ tavasında 3-4 dakika pişirin. Fazla yağlarını delikli kepçe ile süzdürüp, kağıt peçete serilmiş servis tabağına alın. Burada da fazla yağlarını emdirdiğiniz ciğerleri, güneşte kurutulup kızgın yağdan 1-2 dakika kavurduğunuz acı biber ile servise alın. Sonuç olarak, Edirne Tava Ciğeri, Türk mutfağının en lezzetli sürprizlerinden biridir. Eğer Edirne’ye yolunuz düşerse, bu nefis yemeği mutlaka denemelisiniz. Edirne Tava Ciğeri’nin lezzeti sizi etkisi altına alacak ve bu unutulmaz lezzetin hayranı olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir